opleiding grafische vormgevingDe opleiding Grafische Vormgeving leidt je op tot een professioneel ontwerper van gedrukte en digitale media. Van logo, huisstijl tot website. In twee en een half jaar naar een professioneel niveau in Grafische Vormgeving!

De grafisch vormgever of visual designer ontwerpt nieuwe huisstijlen, brochures, advertenties, websites, apps, posters of verpakkingen. Wat de grafisch vormgever ontwerpt moet opvallen tussen alle andere media-uitingen, en dus een sterke visuele uitstraling hebben. Ook moet het de juiste boodschap overbrengen. De vormgever vertaalt deze boodschap naar ontwerpen voor alle populaire media, zowel gedrukt als digitaal. Hiervoor maakt de vormgever gebruik van typografie, kleur en beeldmateriaal, maar natuurlijk ook van een flinke dosis creativiteit. Voor de beginnende grafische vormgever is het ontwikkelen van die creativiteit een spannende uitdaging, en dat is precies waar de opleiding Grafische Vormgeving zich op richt.

Grafische Vormgeving: BNO award Sabine Krouwer

SabineKrouwer3
SabineKrouwer4
SabineKrouwer5
SabineKrouwer2
LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_4
LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_2
LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_3
SabineKrouwer3 SabineKrouwer4 SabineKrouwer5 SabineKrouwer2 LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_4 LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_2 LOW RES_Koopeenkoe boarda A1_final_Pagina_3

Review van een Cursist:

“In mijn werk (marketing- en communicatie) hadden we geen groot budget voor reclamebureaus en miste ik voor mijn gevoel de vaardigheden om een professioneel en vernieuwend ontwerp te maken. Ik wilde meer te weten komen over het ontwerpproces, vormgeving en opmaak en de verschillende programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. Bovendien wilde ik graag creatiever worden in mijn werk. Daarom ben ik gestart met de cursussen Adobe Illustrator en e-schetsen. Uit enthousiasme verder met Mediavormgeving Basis en SketchUp. En op dit moment volg ik Grafisch Ontwerpen-1 uit de opleiding Grafische Vormgeving en de e-module: Schets en Creatie. Ik kan alleen maar zeggen… wat is het leuk! De lessen zijn goed opgebouwd, enorm leerzaam en de leraren vakkundig en motiverend. Na elke les heb ik het gevoel veel geleerd te hebben. Zowel op het gebied van hoe je in het algemeen naar dingen kijkt als praktische vaardigheden die ik direct toe kan passen in mijn werk.” Mirjam Nelemans

STAP 1: DTP Vooropleiding:

DTP vaardigheden, DTP modules:

Voordat je aan de opleiding Grafische Vormgeving begint, dien je een goede scholing te volgen op het gebied van DTP vaardigheden. Als Grafisch Ontwerper moet je namelijk goed thuis zijn in de Adobe Software: Illustrator, InDesign en Photoshop om je ontwerpen te kunnen digitaliseren en ook goed te kunnen presenteren. Werk je al weleens met deze programma’s dan kun je daartoe bijvoorbeeld onze Basis Cursussen volgen. Zo ben je meer verzekerd van een professionele aanpak.

Extra DTP vaardigheden, DTP Basis of DTP -Professional:

Onze ervaring is dat een Grafisch Vormgever die echt goede DTP vaardigheden bezit beter kan ontwerpen en zich ook visueel beter kan uiten en het werk presenteren. Ben je nog niet erg ervaren in de Adobe DTP programma’s of zelfs helemaal nieuw, dan is het een aanrader om voordat je aan de opleiding Grafische Vormgeving begint, in plaats van losse cursussen, eerst de Opleiding DTP professional, of in ieder geval het eerste deel daarvan: DTP Basis, te volgen. Je hebt dan meer houvast en technische vaardigheden dan wanneer je alleen de losse basiscursussen hebt gevolgd.

De Opleiding Grafische Vormgeving:

STAP 2: Start met Mediavormgeving Basis

Het creatieve proces begint in de eerste module Mediavormgeving Basis met het ontwikkelen van je basisvaardigheden in grafische vormgeving. Je ontdekt je eigen creativiteit, maakt ontwerpen voor typografische logo’s en sprankelende lay-outs voor advertenties, banners en een digitale krant. De docenten leren je daarbij de achtergronden en gangbare principes van o.a. typografie, kleurcontrasten, vormcontrasten en vlakverdeling. Het credo bij het kennismaken met deze basisregels in vormgeving is: “Ken de regels en normen, zodat je ze bewust kan overtreden”.

STAP 3: Vervolg met Grafisch Ontwerpen-1

Grafisch Ontwerpen 1 is gebaseerd op 3 hoofdonderdelen: Idee-ontwikkeling, Grafisch Ontwerpen en Visueel-Grafisch concept. Tijdens deze modulen krijg je op de theorie gebaseerde opdrachten die je moet uitvoeren en presenteren.

Stap 4: Sluit af met Grafisch Ontwerpen-2

Grafisch Ontwerpen 2 is gebaseerd op 3 hoofdonderdelen: Concept-ontwikkeling, Vormgeving en een eindopdracht. Tijdens deze modulen krijg je op de theorie gebaseerde opdrachten die je moet uitvoeren en presenteren. Hierbij wordt meer zelfstandigheid en artistieke kwaliteit gevraagd dan in het vorige deel.

Programma Grafische Vormgeving

Voor aanvang van de eerste module: Mediavormgeving Basis, beschik je over goede DTP-vaardigheden op het nivo van onze basis cursussen

Wij bieden deze cursussen los aan, maar in onze opleidingen

  • DTP Basis of
  • DTP-professional komen ze aan bod als totaal pakket. Dit geeft je een betere en meer solide basis. Het is belangrijk dat je goed met deze pakketten kunt werken, zodat je je creatieve ideeën in de computer vorm weet te geven.

Heb je nog geen goede DTP vaardigheden zoals hierboven beschreven, dan kun je nog niet beginnen aan eerste module van de opleiding Grafische Vormgeving. Kijk bij de opleiding DTP professional voor de mogelijkheden.

De eerste kennismaking met vormgeving, voor zowel de gedrukte als de digitale media. Hoe pas je typografie creatief toe in een advertentie, een logo of website. En hoe combineer je tekst, beeld en kleur tot een aantrekkelijke pagina-indeling (lay-out). U maakt ontwerpschetsen op basis van gerichte creatieve opdrachten, en u krijgt daarbij alle achtergronden op het gebied van:

Typografie:

  • Geschiedenis van de typografie
  • Lettervormen en -ontwerpen
  • Lettertypes herkennen en kiezen voor print en digitale media
  • Fonts en hun toepassingen
  • Leesbaarheid voor papier en beeldscherm
  • Normen voor regelafstand, spaties, lettergrootte en marges
  • Lettermanipulaties en -animaties

Vormgeven en layout:

  • Crossmedia vormgeven
  • Pagina layout en interface layout
  • Tekst en beeld in de layout
  • Contrastwerking op de pagina
  • Een evenwichtige layout: balans
  • Eenheid in de layout: stramien en wireframe
  • Hiërarchie in een ontwerp
  • Kleurgebruik in het ontwerp
  • Animatie en video op de pagina
Hier start het echte creatieve proces, met het ontwikkelen van creatieve ideeën en het toepassen daarvan. Ideeën die opvallen, maar die ook rekening houden met de doelgroep en de uitvoerbaarheid voor drukwerk en web.

  • Ideeontwikkeling
  • Ideeschetsen
  • Toegepaste typografie en vormgeving
  • Praktijkgerichte ideeontwikkeling: logo’s, posters, banners, ansichtkaarten, animaties, illustraties, menu-interfaces
  • Vormgeving productgerichte media: boeken, tijdschriften, digitale boeken en apps

Het uitwerken en bespreken van creatieve grafische opdrachten staat in de lessen centraal. Ondersteunende vakken/onderwerpen bij dit creatieve ontwerpproces komen tijdens de lessen in een aantal thema’s aan bod:

  • Geschiedenis van Design (stromingen en stijlen)
  • Grafische en digitale productietechnieken (uitvoerbaarheid)

Overgangs eisen:

Grafisch Ontwerpen 1 is gebaseerd op 3 hoofdonderdelen: Idee-ontwikkeling, Grafisch Ontwerpen en Visueel-Grafisch concept. Tijdens deze modulen krijg je op de theorie gebaseerde opdrachten die je moet uitvoeren en presenteren. Je werk, studiehouding, ontwikkeling en je presentatie worden beoordeeld door de docenten. Na voldoende resultaat en minstens 80% aanwezigheid, word je toegelaten tot het volgende deel van de opleiding:

Het leren omgaan met moodboards en concepten. Op basis hiervan een ontwerp ontwikkelen dat in vele gedrukte en digitale uitingen doorgevoerd kan worden. Zoals in de huisstijl, de brochure, of in een website of digitaal magazine.

  • Het grafisch concept
  • Moodboards
  • Ontwerpstijlen
  • Conceptontwikkeling en vormgeving voor gedrukte en digitale producten: verpakkingen, websites, posters, advertenties, digitale magazines

Ondersteunende vakken/onderwerpen bij dit creatieve ontwerpproces komen tijdens de lessen in een aantal thema’s aan bod:

  • Fotografie  (compositie, contrast, balans)
  • Illustratie (ruimtesuggestie, licht-donker, technieken)
  • Grafische en digitale productietechnieken (uitvoerbaarheid)

en verder…

Het uitvoeren van een creatief ontwerpproject van begin tot eind. Beginnend met de briefing te vertalen naar een eigenzinnig concept, waarbij rekening wordt gehouden met klant en doelgroep. Het zelfstandig ontwerpen en uitwerken tot een complete huisstijl en campagne, en het presenteren van het eindresultaat aan de klant.

  • Werken met briefings
  • Conceptueel denken
  • Presentatietechnieken
  • Van concept tot presentatie: huisstijl en huisstijlproducten, corporate brochure, website

Eisen voor diploma:

Grafisch Ontwerpen 2 is gebaseerd op 3 hoofdonderdelen: Concept-ontwikkeling, Vormgeving en een eindopdracht. Tijdens deze modulen krijg je op de theorie gebaseerde opdrachten die je moet uitvoeren en presenteren. Hierbij wordt meer zelfstandigheid en artistieke kwaliteit gevraagd dan in het vorige deel. Je werk, studiehouding, ontwikkeling en je presentatie worden beoordeeld door de docenten. De eindopdracht dient voldoende gepresenteerd en verantwoord te zijn en wordt beoordeeld door een vakkundige jury. Na voldoende resultaat en minstens 80% aanwezigheid, ontvang je het diploma van de opleiding

In de opleiding Grafische Vormgeving heb je ook gewerkt aan het ontwerpen van interactieve producten als een website of een banner. Een professioneel Grafisch Ontwerper zal ook vaak worden gevraagd naar skills en kennis op het gebied van Webdesign. Daarvoor beiden we je de volgende mogelijkheden.

Aanvullende opties tijdens of na deze opleiding zijn bijvoorbeeld:

  • de e-learning module Schetsen Basis, voor het verbeteren van je om handschets vaardigheden, bijvoorbeeld voor het snel tekenen van producten en ideeen in het platte vlak.
  • Daarnaast is de cursus Toegepaste Fotografie, een absolute must voor vormgevers. Hierin krijg je o.a. veel informatie over de technische kant van de fotografie maar kijken we ook met aandacht naar de creatieve mogelijkheden van de camera in relatie tot het doel van de foto. Denk bijvoorbeeld aan ruimte en contrast voor een later te plaatsen tekst.
  • Aanbevolen wordt ook de cursus SketchUp-3d visualisaties , waarin je leert omgaan met het gratis 3D programma SketchUp zodat je zelf ruimtelijke producten of interieurs kunt bouwen en aankleden. Ook een vaardigheid die vaak wordt gevraagd.
  • Adobe XD is een snel te leren programma om applicaties te ontwerpen, waarbij je met interactieve prototypes snel met je opdrachtgevers kunt communiceren.
  • Infographics en Presentaties: het overbrengen van informatie via beeld of visualiseren van data en processen in infographics leer je in deze cursus. De doeleinden zijn legio, zeer interessante cursus, die o.a. ook ingaat op de Gestalt Theorie, leer hoe iemand anders het beeld leest dat jij maakt!

Subsidies?

Kijk voor subsidie mogelijkheden op onze pagina: subsidies.