Belangrijk nieuw over het STAP budget:

Het kabinet heeft besloten om de STAP aanvraagperiode voor januari (start 2 januari 2023) over te slaan.
Zo schrijven ze op de website van het UWV dat ze meer tijd nodig hebben om de regeling goed en zorgvuldig uit te voeren.
Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat er STAP-subsidie terechtkomt bij opleidingen die daar geen recht op hebben.
Zie: https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/index.aspx

De eerstvolgende aanvraagperiode zal dus pas starten op 28 februari 2023 om 10:00 uur en voor deze subsidie mag de cursus niet eerder starten dan 29 maart 2023.

Voor jullie en ons betekent het dat alle startdata opgeschoven gaan worden tot NA 29 maart.
We verwachten dit dan ook pas eind derde week van januari 2023 afgerond te hebben.
In de kerstvakantie zijn we gesloten.

Verdere informatie-Gmi designschool en STAP budget:

Gmi designschool is aanbieder van opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP budget. Je kunt per jaar tot € 1000,- subsidie krijgen voor een cursus of opleiding.

Lees hoe het werkt:

Data start aanvraagperiodes in 2023

Aanvraagtijdvak  Eerste startdatum* Uiterlijke startdatum
2 januari / 28 februari 30 januari 30 mei 2023
28 februari / 30 april 29 maart 30 juli 2023
1 mei / 2 juli 29 mei 30 september 2023
3 juli / 3 september 31 juli 30 november 2023
4 september / 31 oktober 2 oktober 31 januari 2024
1 november/ 31 december 29 november 31 maart 2024

Voor het aanvragen van de subsidie heb je een STAP AANMELDBEWIJS nodig.
Je krijgt deze van Gmi designschool bij het AANMELDEN voor een cursus.
Volg hiervoor de volgende stappen:

STAP 1:

Ga op deze website naar de cursus of opleiding waarvoor je graag de subsidie wilt inzetten.

STAP 2:

Ga naar AANMELDEN en zoek daar de juiste startdatum. Let op, deze mag pas beginnen na de *eerste startdatum, zie de tabel hierboven.

STAP 3:

Voor het aanvragen van het STAP AANMELDBEWIJS: kies je in je winkelwagen, op het inschrijfformulier de keuze:   Een STAP AANMELDBEWIJS

Je krijgt het STAP AANMELDBEWIJS z.s.m. via Gmi designschool als pdf toegemaild. Dit bewijs heb je nodig om bij DUO de subsidie aan te vragen. Je inschrijving wordt pas definitief als de subsidie is toegekend.

STAP 5:

Log bij DUO in met je digi-id. Zoek bij de aanbieders naar Gmi designschool, en kies de door jou gekozen cursus/opleiding. Upload hier het STAP AANMELDBEWIJS dat je van Gmi designschool hebt gekregen.

Kom je er niet uit, of heb je vragen? neem aub contact op met ons: Telefoon: (020) 346 30 90 , of gebruik het contactformulier.

Aanvraagtijdvakken

Op het aanmeldbewijs staat de meest actuele startdatum en de (uiterlijke) einddatum van de scholing. Deze mag afwijken van de startdatum zoals opgenomen in het STAP scholingsregister.  De startdatum bepaalt in welke tijdvak een aanvraag gedaan kan worden. Zoals je ziet in de tabel bovenaan de pagina kan een scholingsactiviteit die ver in de toekomst ligt in aanmerking komen voor 2 tijdvakken.

Algemene info STAP budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Deze kosten zijn nu niet meer aftrekbaar.

STAP-budget aanvragen bij UWV

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden via het STAP portaal het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.

DUO houdt lijst met opleidingen bij

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register (scholingsregister) bij met opleidingen waarvoor mensen STAP-budget kunnen aanvragen. Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan.

Helaas geen STAP subsidie gekregen, wat nu?

Werknemer gaat studeren, werkgever vergoedt studie
Het STAP-budget komt dus in de plaats van de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Toch is er in 2022 ‘slechts’ een budget beschikbaar voor 160.000 werkenden en werkzoekenden in Nederland op een beroepsbevolking van in totaal 9,7 miljoen personen (CBS). Daarom kan het voor werknemers een aantrekkelijke optie zijn om een studie te volgen die wordt vergoed vanuit de gerichte vrijstelling binnen de werkkosttenregeling (WKR).
Wanneer een werknemer een studie volgt die is gericht op het beroep – huidig of toekomstig – valt de vergoeding van studiekosten namelijk onder de gerichte vrijstelling binnen de WKR. Hierdoor kan een werkgever onbelast studiekosten verstrekken of vergoeden aan de werknemer. Dit verbetert niet alleen de arbeidsmarktpositie van de werknemer, maar zorgt ook voor meer talent retentie.