Stephan de Smet

“In eenvoud schuilt de verfijning”

“Grafisch ontwerper Stephan de Smet [Amsterdam, 1958] studeerde eerst biologie en besloot daarna zijn passie voor grafische vormgeving te volgen. Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie [1987-1992] werkte hij jarenlang als ontwerper voor het Tropentheater in Amsterdam. Ruim 10 jaar wekte hij part-time als ontwerper en dtp-er bij een kleine drukkerij in Amsterdam. Al die jaren werkte hij daarnaast als zelfstandig grafisch ontwerper.

Hij is gek op letters; “de een verzamelt luxe tassen of sneakers, ik verzamel letters!” Boeken maken is wat hij het liefste doet. “Het scheppen van een boek is een prachtig avontuur. Er is niets mooiers dan een boek te maken dat ontroering veroorzaakt bij de beschouwer”. In dit proces is hij altijd op zoek naar de essentie van een ontwerp. Zijn ontwerpen zijn subtiel, welovergewogen en ontdaan van elke franje. De ontwerpen springen niet zo in het oog. Maar dat is meteen ook een ander belangrijk kenmerk van zijn werk: het schreeuwt niet. De ontwerpen zijn verstild en laten je niet meer los als je ze eenmaal hebt gezien.

Sinds 1995 werkt Stephan samen met beeldend kunstenaar Pieter Bijwaard. Deze samenwerking, onder de naam Books & More Books Editions, heeft geresulteerd in de uitgave van vele boeken, die deels in opdracht en deels in eigen beheer zijn uitgegeven. Vanaf 2017 werkt hij regelmatig samen met grafisch ontwerper Piet Gerards aan ontwerp en opmaak van complexe producties.

www.stephandesmet.nl