mediavormgeving basisIn de Opleiding Mediavormgeving Basis leer je een spannend ontwerp maken voor een logo, affiche, brochure, banner of website. Het creatief leren omgaan met typografie, kleur, afbeelding en vlakverdeling staat centraal. De docenten vertellen je daarbij alle achtergronden en regels over o.a lettertypes, leesbaarheid, kleurcontrasten, vormcontrasten en vlakverdeling. Iedere creatief die met die regels wil breken zal ze toch eerst moeten kennen.

Voorkennis:

Mediavormgeving Basis is de eerste module van de opleiding Grafische Vormgeving maar voordat je met Mediavormgeving Basis kunt beginnen heb je om je ontwerpen goed te kunnen uitwerken, goede DTP vaardigheden nodig. Onze opleiding DTP Professional bied je hiervoor de beste kennis en vaardigheden.

mediavormgeving basis

vormgeven en layout
vormgeven en layout
vormgeven en layout
vormgeven en layout
gmi-designschool_01
vormgeven en layout
vormgeven en layout
vormgeven en layout
vormgeven en layout

Onderdeel van Grafische Vormgeving

Mediavormgeving Basis is de eerste module van de Opleiding Grafische Vormgeving. Hier kun je je creativiteit nog verder ontwikkelen, een nieuwe stap in je loopbaan maken, een switch naar een creatieve baan in de mediabranche. In de eerste module Mediavormgeving Basis, leer je alle basisprincipes die belangrijk zijn bij het maken van een sterk en origineel grafisch of digitaal ontwerp. Zodat ook jouw ontwerpen aantrekkelijk worden, goed communiceren en goed leesbaar zijn.

Typografie

Er wordt uitgebreid ingegaan op Typografie: de geschiedenis, ontwerpers en de specifieke kenmerken van letters, lettertypes, fonts en een goed gebruik daarvan. Hoe geef je de juiste informatie door: welk lettertype kies je voor welke boodschap. Wat is een goede afstand tussen de letters, de woorden en de regels, zodat het goed leesbaar is, geen samenhang verliest…hoe ver kun je gaan met het vervormen van een letter, om er je eigen draai aan te kunnen geven?

Vormgeven en Layout

Daarnaast leer je in het onderdeel Vormgeven en Layout, hoe je de layout van een pagina, banner of website zodanig vormgeeft dat het de kijker weet te boeien en de aandacht vasthoudt. De opleiding Mediavormgeving Basis is daarom zeker ook een aantrekkelijke vervolgmodule na onze opleidingen DTP professional en Webdesigner.

Docenten

Onze docenten zijn professionals uit het vak, die zelf dagelijks bezig zijn als grafisch vormgever en die hun vaardigheden graag op jou willen overbrengen. Zij stimuleren je je creativiteit te ontwikkelen en geven je de juiste basis voor het werk van de grafisch vormgever.

Voor wie geschikt?

Naast dat het een verplicht onderdeel is van de opleiding Grafische Vormgeving is Mediavormgeving ook zeer geschikt voor communicatie- en traffic medewerkers die in hun werk veel contact hebben met creatieven. Mediavormgeving Basis is eigenlijk de spil tussen al onze creatieve opleidingen. Met deze opleiding krijg je de juiste basis om een betere gesprekspartner te zijn en om het vormgevingsproces in goede banen te leiden. In de Opleiding DTP-professional is Mediavormgeving Basis een optionele derde module, als  kennismaking met ontwerpvaardigheden aanvullend op de veelal toegepaste DTP vaardigheden die men in deze opleiding leert.

Maar ook als Webdesigner, Audio-Video specialist, Illustrator of Animator heb je veel baat bij de Mediavormgeving Basis, als versterking en professionalisering voor alle visuele uitingen en creaties. Kortom: Mediavormgeving is een belangrijke basis bij al onze creatieve opleidingen.

Programma Mediavormgeving Basis

Mediavormgeving basis bestaat uit de modulen: Typografie en Vormgeven&Layout.

De eerste kennismaking met vormgeving, voor zowel de gedrukte als de digitale media. Hoe pas je typografie creatief toe in een advertentie, een logo of website.

Typografie:

 • Geschiedenis van de typografie
 • Lettervormen en -ontwerpen
 • Lettertypes herkennen en kiezen voor print en digitale media
 • Fonts en hun toepassingen
 • Leesbaarheid voor papier en beeldscherm
 • Normen voor regelafstand, spaties, lettergrootte en marges
 • Lettermanipulaties en -animaties
Hoe combineer je tekst, beeld en kleur tot een aantrekkelijke pagina-indeling (lay-out). U maakt ontwerpschetsen op basis van gerichte creatieve opdrachten, en u krijgt daarbij alle achtergronden op het gebied van:

Vormgeven en layout:

 • Crossmedia vormgeven
 • Pagina layout en interface layout
 • Tekst en beeld in de layout
 • Contrastwerking op de pagina
 • Een evenwichtige layout: balans
 • Eenheid in de layout: stramien en wireframe
 • Hiërarchie in een ontwerp
 • Kleurgebruik in het ontwerp
 • Animatie en video op de pagina
Na de opleiding Mediavormgeving Basis kan de deelnemer zich verder specialiseren in de opleidingen Grafische Vormgeving, Web Site Developer of bijvoorbeeld Audio/Video, Illustration en Animation.

Subsidies?

Kijk voor subsidie mogelijkheden op onze pagina: subsidies.