In deze cursus leer je inzichtelijke, non-fotorealistische 3d visualisaties te maken. Denk bijvoorbeeld aan informatieve 3d schetsen, die inzicht geven in het ontwerp proces van ideeen of  producten, gebouwen, interieurs, tuinen en de openbare ruimte. Plaats daarna je eigen model via Augmented reality in de realiteit…lees meer op deze pagina

De cursus is in het nederlands, zoals al onze cursussen. Incidenteel is de cursus in het engels, zie hieronder voor de geplande data voor een engelse cursus SketchUp.

This course in English?

Please contact us for information on this course in English:

Reviews over deze cursus:

Van: S.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting: In 4 dagen het programma, wat ik al een paar keer zelf (vloekend) had geprobeerd te doorgronden, goed leren kennen en meteen kunnen toepassen in een aantal projecten. Blij mee! Dank en groet, S.


Van L.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting:
De docent is erg enthousiast en weet je goed te inspireren. Je leert goed met de tools in sketchup om te gaan.
Bedankt voor 4 zeer leerzame dagen.


Van: E. R.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting:
Het waren vier leuke dagen. Ik heb veel geleerd.
Ik begon met totaal geen ervaring en vond het fijn om gelijk de goede knoppen en manieren aan te leren.
De eerste 2 dagen waren vooral de basis vaardigheden.
De 3e en 4e dagen waren het combineren van de basisvaardigheden zodat je echt iets kan maken.
Dit geeft de juiste handvatten om thuis echt aan het werk te gaan.
Bedankt en tot de volgende.


Van: M.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 3

Toelichting:
Leuke cursus, enthousiaste leerkracht.
Wel erg veel informatie en stappen gaan erg snel.
Een klein moment van onoplettendheid, omdat je het vertelde gelijk probeert uit te voeren en er gaan net iets mis, dan mis je vaak net belangrijke informatie.
Zijn best veel verschillende handelingen.
Zou fijn zijn als deze terug te lezen zouden zijn, die informatie vindt ik nu onvoldoende.  ( Note van Gmi, er is een begeleidende pdf met alle informatie, wellicht vergeten? )


Van: Anoniem

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 4

Toelichting:
Super leuke en informatieve cursus. Heel veel informatie en uitgebreide tools die je leert in vogelvlucht. Wel belangrijk dat je thuis veel gaat oefenen zodat je alles ook onthoudt.
Docente erg enthousiast en gemotiveerd om alles uit te leggen. Zeker een aanrader als je de basis van Sketchup wilt leren.


Van: T. H.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting:
Deze super fijne cursus met een duidelijke uitleg en veel goede tips heb ik gevolgd bij Gmi designschool. Zeker een aanrader!!


Van: P. P.

De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting:
Hartstikke leuke tijd gehad. Zou het zo nóg een keer doen!
Dankjewel !


Van: E.
De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 4

Toelichting:
Goede cursus, fijne docent.


Van: L.
De cursus / opleiding kreeg de volgende score uit 1-5: 5

Toelichting:
Wat een onwijs leuke manier om SketchUp te leren. Ik heb de avondcursus gevolgd en zat in een groep met drie andere cursisten. Heel fijn zo een kleine groep omdat iedereen even veel aandacht kreeg.  De docent is vrolijk, grappig en geduldig.

Tijdens deze cursus leer je de basis principes van het programma SketchUp, nu vooral veel oefenen en het programma echt onder de knie krijgen.


SketchUp

trappen-furie-201017-keuken-woonkamer-leuning 7
trappenhuis
gmi-sketchup
gmi-sketchup
gmi-sketchup
gmi-sketchup
gmi-sketchup
cursus-SketchUp5
cursus-SketchUp4
SketchUp en AR

Wat leer je?

In het begin leer je de basistools en basisvormen te gebruiken en maak je een simpele maatvaste 3d tekening. Je leert in de drie dimensionale wereld van SketchUp te navigeren, de elementen in je tekening te bouwen, copieeren, verplaatsen, roteren en te schalen.

Om een samengesteld object of groter model te kunnen opzetten in SketchUp is het organiseren heel belangrijk en behandelen we het gebruik van Tags, Groups en Components in samenwerking met Scenes en Outliner. Materials en Styles worden uitgebreid behandeld. SketchUp bevat zogenaamde Non-photorealistic Styles, waarmee het mogelijk is je product of model in een handomdraai te voorzien van de meest mooie schetsmatige tekenstijlen. Met de functie Match Photo is het goed mogelijk een object of een gebouw in een bestaande omgeving te bouwen en te monteren.

Je leert om elementen om te zetten in Componenten, zodat je sneller en meer gecontroleerd kunt bouwen. Vanuit het 3d Warehouse van SketchUp leer je componenten van derden importeren zodat je deze in je eigen project kunt gebruiken, denk aan planten, meubels etc voor interieurs of auto’s en bomen voor exterieurs. Ook ga je je eigen componenten uploaden zodat ook anderen gebruik kunnen maken van je SketchUp models. Ten slotte komt de Sandbox aan bod, hiermee kun je onregelmatige volumes tekenen als gedrapeerde doeken en landschappen. Met al deze tools heb je voldoende gereedschap in handen om simpele en complexe 3d modellen te maken.

Na deze basisoefeningen leer je een ondergrond (bv een plattegrond van een huis) te importeren en op deze ondergrond een uitgebreid 3d model op te bouwen. Het 3d model dat gemaakt is in SketchUp kan de basis zijn voor het maken van de fotorealistische sfeervolle 3d impressies. Dit kan met de programma’s photoshop of met de plug-in’s zoals bijv. IRender. Om de tekening presentabel te maken leer je omgaan met scenes en het instellen van de ooghoogte. Je importeert het model in photoshop en past effecten toe, gebruikt foto’s van bomen, mensen en luchten. Je 3d impressie is hiermee compleet. Ook kun je met je SketchUp model een bezonningsstudie maken.  Met de bezonningstudie is het bijvoorbeeld mogelijk om een precies beeld te krijgen van zonnige en schaduwrijke plekken rond een gebouw of in een tuin.

Een andere manier om het SketchUp-model op te werken is met plug-in’s. Dat is zijn kleine programma’s die ontwikkeld zijn om SketchUp uit te breiden bijvoorbeeld om het model op een realistische manier te renderen. In de laatste les kijken we naar het gebruik van Layout in combinatie met je SketchUp-model. LayOut is een extra applicatie die bij SketchUp Pro meegeleverd wordt. Hiermee maak je op een snelle en interactieve wijze professionele presentaties van je SketchUp Pro modellen.  Met LayOut kunt je modellen in meerdere aanzichten op een sjabloon (bv. je huisstijl) plaatsen en voorzien van grafische elementen zoals titels, pijlen, patroonvullingen, logo’s en foto’s om af te drukken of voor schermpresentaties. Handig als een professioneel presentatiedocument of voor een mooie schermpresentatie voor je klanten.

Is er nog tijd over? dan gaan we in op SketchUp en de mogelijkheden op het gebied van Virtual reality en Augmented reality. Er zijn diverse plugins en toepassingen en dat worden er met de tijd steeds meer. In de les behandelen we specifieke vragen hierover of de nieuwste toepassingen.

Via Augmented reality je SketchUp model op je smartphone of tablet in je eigen omgeving bekijken is sowieso goed mogelijk en gaan we zeker behandelen in de les.

Programma SketchUp 3d Visualisaties

 • SketchUp user interface fundamentals
 • Templates
 • Tekentools (rectangle, circle, push/pull, offset, follow me)
 • Transformatietools (move, rotate, scale)
 • Navigatie, inzoomen uitzoomen, camera views
 • Edges en Faces
 • Drawing styles
 • Axes, field of view
 • Model info
 • Entity info
 • Layers
 • Outliner
 • Scenes, animation
 • Doorsneden maken
 • Components
 • 3D warehouse
 • Materials
 • Bitmaps gebruiken
 • Match photo
 • Exporteren
 • SketchUp naar Layout
 • SketchUp, VR en AR
SketchUp is ook een onderdeel van de Opleiding Illustration, en eigenlijk ook een must bij de Opleiding Grafische Vormgeving.

Stap subsidie beeindigd

Je kunt voor ons aanbod niet meer de STAP subsidie gebruiken. Deze is alleen nog maar geldig voor door OCW erkende MBO en HBO opleidingen. Wij zijn particulier onderwijs. Kijk bij subsidies voor andere subsidie mogelijkheden.