Het op papier krijgen van wat er in je hoofd al perfect uitziet is een lastige opgave. Dat vraagt om schetsvaardigheid, maar vooral ook om de durf om al schetsend naar de vorm te ‘zoeken’. Dat is belangrijk voor iedereen die illustratief wil  gaan werken, zoals voor illustratoren, kunstenaars en ontwerpers.  Voor die laatste groep is met name het kunnen visualiseren van ideeën erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een grafisch ontwerp voor een logo, een fantasievolle illustratie, een 3D ontwerp voor een futuristische gebouw of aan een mooie verpakking, inclusief het doosje waar voor ontworpen wordt.
In deze cursus wordt gewerkt aan je schetsvaardigheid en aan de basistechnieken die je hierbij kunt gebruiken. Er wordt uitgebreid ingegaan op vormstudies en het schetsen van elementaire vormen. Die vaardigheid kun je direct in de praktijk brengen bij het schetsen van zowel realistische als vrije uitingen, zoals symbolen, figuurstudies,  productverpakkingen en gebruiksvoorwerpen.

Omdat je voor deze vaardigheden heel veel zult moeten oefenen, is deze cursus een combinatie van e-studie met in te sturen opdrachten.  Je bestudeert via de elektronische leeromgeving thuis eerst de theorie en instructievideo’s over de diverse onderwerpen. Vervolgens ga je hier thuis mee aan de slag. De opdrachten* stuur je naar ons instituut en worden door een ervaren tekendocent beoordeeld en je krijgt je tips en trucs aangereikt. Gedurende de cursus maak je zo meerdere praktijkopdrachten die door de professionele docent van commentaar zal worden voorzien. Zo ontdek je je sterke en zwakke punten, en kun je je vaardigheden doelgericht verbeteren.

* De opdrachten die je thuis hebt gemaakt kun je ter beoordeling insturen, maar je kunt ze ook persoonlijk komen brengen. Ingestuurde opdrachten worden schriftelijk besproken. Je krijgt je oorspronkelijke materiaal weer terug gestuurd.

De docent is gecertificeerd docent tekenen en zelf al vele jaren werkzaam als visualiser en beeldend kunstenaar.

Programma e-Schetsen Basis

  • Schetsstudies naar waarneming
  • Lijn en vlak
  • Werken met licht en schaduw
  • Vormstudies (basisvormen schetsen)
  • Perspectief (1, 2 en 3-puntsperspectief)
  • Suggestie van ruimte
  • Schetsstudies voor visualiseren creatieve ideeën
  • Illustratietechnieken
Deze  cursus is een prima basis voor iedereen die zich creatief wil gaan ontwikkelen, en die daarbij beseft dat schetsen een belangrijke basisvaardigheid is. De cursus Schets en Creatie is een aansluitend vervolg op deze cursus. De cursus Schetsen Basis is ook de eerste module in de opleiding Illustration. Voor de opleiding Grafische vormgeving is de cursus eigenlijk een must.

Subsidies?

Kijk voor subsidie mogelijkheden op onze pagina: subsidies.