In de cursus Creative Coding, maak je kennis met de basis begrippen van het coderen met javascript. Creatief Programmeren met javascript is een hele toegankelijke manier om een kijkje te nemen in de javascript keuken. Ben je kunstenaar, vormgever of beginnend web-developer en wil je wat meer weten van coderen in het algemeen en javascript in het bijzonder? Dan is deze instap cursus echt een aanrader. Aan het eind van deze  dagcursus heb je zelf met javascript (p5.js) een interactieve animatie gebouwd, die je op je eigen telefoon of tablet aan anderen kunt laten zien en die ze met muis of vinger op een interactieve manier kunnen beïnvloeden.

Je leert werken met p5.js, een vorm van javascript speciaal ontwikkeld om programmeren voor kunstenaars en ontwerpers toegankelijk en inclusief te maken. Je werkt tijdens de cursus in een speciale werkomgeving ontwikkeld voor p5, waarbij je onmiddellijk de uitingen ziet die je hebt geprogrammeerd, direct in de webbrowser. Tijdens de cursus nemen we je aan de hand mee, zodat je al snel de eerste stappen kunt zetten om met coderen direct een eigen beeld te kunnen ontwikkelen. Met maar 10 regels code heb je al resultaat in de webbrowser. Door kleine stukjes code aan te passen kun je makkelijk een ander resultaat genereren, je beeld aanpassen of beweging toevoegen aan je werk. Aan het eind van de dag heb je een eigen beeld gebouwd met code, dat in de browser bewegen en veranderen kan en dat ook nog eens door de gebruiker beïnvloed kan worden.

Een hele leuke verfrissende manier om de eerste stappen te zetten op het gebied van coderen. Ondertussen krijg je ook een beter begrip van hoe code werkt, wat is een variabele? En waarom is dat handig om die te gebruiken?  Wat is een functie, en daarvan idem? Wanneer en waarom gebruik je dat eigenlijk?  Variabelen en functies zijn twee basisbegrippen in alle codeertalen, en zul je dus nog vaker tegen komen mocht je jezelf verder ontwikkelen als programmeur.

Ook krijg je te maken met de schrijfwijze (syntax) van javascript. Daar zijn regels voor. Javascript kan er heel ingewikkeld uitzien, maar dat komt voor een groot deel aan de herhalingen en verschillende combinaties van de code-stukken. Wij houden het in deze cursus heel eenvoudig. Je tekent een basis figuur met javascript. Een vierkant, een cirkel… Beide hebben parameters en coördinaten en worden ergens op je canvas/tekengebied geplaatst. De parameters en coördinaten zijn getallen en deze kun je veranderen en daarmee ook de vorm, kleur, positie, rotatie en schaal van jouw eindresultaat beïnvloeden.

Je maakt kennis met begrippen als: code, editor, browser, renderen, canvas, x en y coordinaat, parameter, transformatie, functie, variabele etc.

Programma Creative Coding

 • De browser en de editor
 • Kennismaken met js-P5
 • Eerste codes schrijven en beeld maken
 • Function setup en function draw
 • Code aanpassen, beeld aanpassen
 • Kleuren veranderen
 • Posities veranderen
 • Schalen, roteren
 • Transparantie
 • Animatie
 • Muis of touch koppelen

Vind je het leuk en krijgt het je te pakken? Dan kun je in een opvolgende cursus leren hoe je je creative javascript kunstwerk in een webpagina krijgt, of wat je nog meer kunt met javascript. Dan ga je al richting Front End Development. Deze cursus is een module uit de opleiding Web Site Developer.

Subsidies?

Kijk voor subsidie mogelijkheden op onze pagina: subsidies.