Pakkende illustraties: Illustreren begint bij het ontwikkelen van basisvaardigheden in het schetsen. Maar een pakkende illustratie vraagt méér. Als je wilt dat uw illustratie opvalt en een boodschap overbrengt, zul je een eigen handschrift moeten ontwikkelen. Een eigen stijl die opvalt. Ook zul je grip moeten krijgen op illustratieve vormgeving. Wat maakt een illustratie krachtig, spannend en overzichtelijk? Wanneer is een fotocollage de meest geschikte keuze, wanneer een handgetekende illustratie? En wat is het doel van de illustratie, voor wie wordt de illustratie gemaakt? Dat zijn vragen die het verschil kunnen maken bij het zoeken naar de juiste boodschap in je illustratie.

De cursus Schets en Creatie is een vervolg op de e-studie Schetsen Basis. Met de basisvaardigheden die je hier hebt opgebouwd leer je te zoeken naar een eigen creatieve stijl. Je kiest zelf de techniek waarin je de opdrachten uit wilt voeren, bijvoorbeeld met de computer, handmatig of met collagetechnieken. Daarbij oefen je met alle onderwerpen die in deze cursus aan bod komen, zoals compositie, stijl en sfeer, kleur en accentuering. Als je deze aspecten beheerst maak je van je illustratie een waar kunstwerk.

Blended studie

Omdat je voor deze vaardigheden heel veel zult moeten oefenen, is deze cursus een combinatie van e-studie met besprekingen op ons instituut. Je bestudeert via de elektronische leeromgeving thuis eerst de theorie en instructievideo’s over de diverse onderwerpen. Vervolgens ga je hier thuis mee aan de slag. Tijdens de bespreekuren* worden je opdrachten besproken en krijg je tips en trucs aangereikt. Gedurende de cursus maak je zo meerdere praktijkopdrachten die door een professionele docent van commentaar zal worden voorzien. Zo ontdekt je je sterke en zwakke punten, en kun je je vaardigheden doelgericht verbeteren.

De opdrachten die je thuis hebt gemaakt kun je ter beoordeling insturen, maar je kunt ze ook persoonlijk komen brengen. Je hebt daarbij recht op maximaal 2 uur persoonlijke bespreking per cursus. Ingestuurde opdrachten worden schriftelijk besproken. Mochten er meerdere deelnemers zijn die in hetzelfde tijdsbestek de cursus volgen, dan kunnen de persoonlijke bespreekuren ingeruild worden voor gezamenlijke en worden de bespreekuren tevens aangevuld met en-face-instructielessen.

Programma e-Schets en Creatie

 • Illustratietechnieken (handschetsen, digitaal schetsen, animaties, collages)
 • Klantopdrachten, briefings en concept
 • Beeldanalyse
 • Texturen en structuren
 • Compositieleer
  Kleurgebruik, licht/donker
 • Beweging en tijd
 • Kleur, perspectief en diepte
 • Contrastwerking, accentuering
 • Communiceren met de illustratie
Deze cursus is een prima basis voor iedereen die zich creatief wil gaan ontwikkelen, en die daarbij beseft dat illustreren een belangrijke basisvaardigheid is. Na deze cursus kunt u zich de kant van het digitaal schetsen en illustreren eigen maken met Photoshop Basis en/of Illustrator Basis. De cursus is een onderdeel van de opleiding Illustration

LET OP!!

Je kunt voor al ons aanbod de STAP subsidie gebruiken. Wil je je STAP subsidie gebruiken? kies dan na AANMELDEN, voor de optie: STAP

Is de subsidie toegewezen? Dan pas wordt je inschrijving definitief.

 • Is de cursus goedkoper dan € 1000,-?, dan is deze gratis.
 • Is de cursus duurder dan € 1000,-?
  Op je factuur wordt de subsidie van € 1000,- van het cursusbedrag afgetrokken en betaal je alleen het restant.